Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Financial Times: Αυτό είναι το ανακοινωθέν που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ

Οι Financial Times αποκαλύπτουν την δήλωση του Eurogroup με την οποία φέρεται να συμφώνησε ο Βαρουφάκης και να διαφώνησε ο Α. Τσίπρας. Διαβάστε το περίφημο ανακοινωθέν αλλά και το tweet του Γ. Βαρουφάκη. Ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel ανέβασε στο twitter το κείμενο που σύμφωνα με αυτόν ήταν το ανακοινωθέν που δεν παρουσιάστηκε ποτέ.
''Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί εντατικό διάλογο με τις νέες Ελληνικές αρχές. Οι Ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τουςΣε αυτή τη βάση, θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι Ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής θα καλύψει τον χρόνο ώστε οι Ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου''.
Διαβάζοντας κανείς την ανάρτηση αυτή, που φέρεται πως ήταν το ανακοινωθέν του Eurogroup, παρατηρεί:
- Πρώτον δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ''κούρεμα χρέους'', αλλά αντιθέτως αναφέρεται ρητά η ελληνική δέσμευση στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές.
- Δεύτερον γίνεται ρητά λόγος για παράταση του προγράμματος
- Τρίτον είναι πως εαν γίνει επιτυχημένη συνεργασία πάνω στο υπάρχον πρόγραμμα τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία γέφυρα, που δεν περιγράφεται στο κείμενο με αυτές τις λέξεις αλλά ''σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις''.
Σύμφωνα με τους Financial Times με το ανακοινωθέν αυτό συμφώνησε ο Γ. Βαρουφάκης αλλά το απέρριψε η Αθήνα. Ως ''Αθήνα'' οι Financial Times ζωγραφίζουν τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, μόνο που δεν ήταν στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες.
Πάντως ο Γ. Βαρουφάκης διέψευσε τον δημοσιογράφο των Financial Times με αυτό το tweet.
''Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις (claims) βασισμένες σε ακόμα ποιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: