Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Εκλογές 2019: Θα κόψουν τα μικρά κόμματα την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;

Οι εκλογές της 7ης έχουν μια ιδιαιτερότητα. Συνιστούν έναν οιονεί δεύτερο γύρο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτικές εκλογές είναι χρονικά τόσο κοντά στις ευρωεκλογές. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανάγκασε κυβέρνηση να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου αποτελεί το σημείο αναφοράς για εκλογές της 7ης Ιουλίου, κάτι παραπάνω από το σκορ του πρώτου αγώνα, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Η διαφορά των 9,5 μονάδων μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ –θα μπορούσαμε να πούμε και αδύνατο, αλλά στην πολιτική ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τίποτα. Ενδεικτικά:
·         Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής πιάσουν 2%, η ΝΔ χρειάζεται 39,6% για την αυτοδυναμία.
·         Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός βουλής πιάσουν 6%, η ΝΔ χρειάζεται 38% για την αυτοδυναμία.
·         Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός βουλής πιάσουν 10%, η ΝΔ χρειάζεται 36,4% για την αυτοδυναμία.
·         Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός βουλής πιάσουν 14%, η ΝΔ χρειάζεται 34,8% για την αυτοδυναμία.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές τα εκτός Βουλής κόμματα έφτασαν το 21%. Με μια επανάληψη αυτού του αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε άνετη αυτοδυναμία.
Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τα εκτός Βουλής κόμματα είχαν πάρει 6,4%. Αν επαναλαμβανόταν αυτό το αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαζόταν 37,84%, δηλαδή να αυξήσει τις δυνάμεις των ευρωεκλογών κατά 4,72%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: