H διάσημη οινοκριτικός και συγγραφέας Jancis Robinson, όταν
ρωτήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της “Wine Grapes” ποια είναι η αγαπημένη
της ποικιλία ανάμεσα στις χιλιάδες που περιέχει το βιβλίο της, αυτή απάντησε:
«το Ασύρτικο!». Υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που
καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα, από το διάσημο Ξινόμαυρο που συναντάμε κυρίως
στη Νάουσα μέχρι την άγνωστη Γαϊδουριά, σπάνια ποικιλία που συναντάμε σε
ορισμένα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Ξέρεις όμως ποιες είναι οι ελληνικές με διεθνή
εμβέλεια; Μερικές από τις πιο γνωστές γηγενείς ποικιλίες είναι οι εξής: Αγιωργίτικο:
Ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα και παράγει ερυθρά κρασιά μεσαίου
σώματος και χαρακτηριστικό φρουτώδη χαρακτήρα. Ξινόμαυρο: Το συναντάμε στη
βόρεια Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές της Νάουσας και του Αμυνταίου. Παράγει
εκφραστικά ερυθρά κρασιά που προορίζονται για μακρόχρονη παλαίωση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου